Wednesday, 25 February 2015

Ragam Manusia

Assalamualaikum..
Baru-baru ini aku balik kampung, almaklumlah hari raya kan..mana maunya duk kat Putrajaya tu..mestilah kena balik beraya bersama keluarga tercinta walaupun raya cina..huhu..Sebenarnya balik kampung sebab Uteh aku buat house warming..orang baru pindah rumah..seronok tengok orang ada rumah sendiri, tak sabar rasanya nak ada rumah sendiri, nak duduk Johor..doakan lah ye..amin..

Tapi bukan tu yang aku nak cerita sebenarnya.  Aku nak cerita pasal perangai manusia yang bukan-bukan ni.  Aku tak paham betul kenapa manusia ni banyak sangat perasaan negatifnya.  Aku tau kita semua tak sempurna tapi jangan lah sebab kita tak sempurna, kita sibuk nak biar orang lain pun nampak tak sempurna. Sakit betul hati  aku.  

1 lagi, janganlah suka buat spekulasi bukan-bukan.  Tak semestinya apa yang kita nampak tu mencerminkan apa yang berlaku sebenarnya.  Hanya sebab kita nampak orang tu ada di tempat kejadian, kita sangka dia yang bawa mulut. Walau pun dah diterangkan cerita yang sebenarnya masih tak nak terima.  Masih anggap orang tu salah.  Lepas tu mulalah sabotaj, menyalahguna kuasa yang ada.  Bosan betul!!!

Kadang-kadang kita selalu buat benda yang boleh menjatuhkan orang lain tapi kita lupa yang Tuhan sentiasa ada.  Walau macam mana cara sekalipun kita cuba jatuhkan seseorang tapi andai Tuhan dah tulis rezeki tu untuk dia, tetap akan jadi milik dia.  Siapa kita nak menidakkan?

Maaflah kawan-kawan.  Agak emosi pula aku ni.  Bila berkait rapat dengan keluarga, saudara-mara memang aku agak emosi.  Apa-apa pun, yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan k!!

p/s : orang yang kita sangka baik tak semestinya baik, orang yang kita sangka jahat tidak semestinya jahat...soal hati tak siapa yang tahu.

3 comments:

LiaNa YuSoF said...

uii.. marah betol... xnak share ngan aku ke? hehehe.. camtu la manusia timah..... aku pon sama.. bkn baik sgt... hehehe.. tp sbb sekeliling aku org baik2, jd nmpk la aku ni baik.. ehh.. ttbe.. hahaha..

zal88 said...

a'ah tu la..marah btul..xnk share ngn ak jgk ke..hehe..tu la manusia timah..

Mrs mAmikO AbUrakOji said...

hahaha..marah sbb bape hari dah pendam..xluah2..hehe