Monday, 3 December 2012

Tempat Baru, Suasana Pun Baru

Belum pun setahun aku kerja kat tempat sekarang ni, dah kena tukar..ha, jangan salah anggap ye..bukannya aku ni mendatangkan masalah ke bermasalah ke apa ke tapi aku bertukar atas sebab mengikut bos..ni lah PA.  Bos tukar, kita pun ikut tukar..yang buat aku pelik tu, surat arahan pertukaran tu bertarikh 26/11/2012 tapi kuatkuasa 19/11/2012.  ni kira backdated ke apa ni?hehe

Dan (cikgu mana yang ajar ni mula ayat dengan dan?? tolong betulkan ye lily..hehe) dengan rasminya, mulai hari ni aku mula lah bertukar dan berpindah ke tempat baru.  Bos aku dah pindah dulu, aku je xpindah2 sebab menunggu surat arahan..mana bley ikut pindah xde surat, ye dak?  tu pun dah berkali-kali bos aku tanya, bila nak pindah?jawapan aku senang je, saya tunggu surat bos...hehe

Selama beberapa jam aku duk kat tempat baru ni, so far ok lah..kt sini tak ramai orang..total ada 9 orang je, 6 pegawai, 2 PA dan sorang PT.  jadi cubalah bayangkan betapa sunyinye tempat ni..orang tak ramai tapi tak rasa sejuk pun..ni mesti ada masalah per-aircond-an..nasib baik lah tak sampai berpoluh ketiak den ni..hehe

Moga aku dapat menjalankan tugasku dengan jayanya kt tempat baru ni walaupun tinggal 4 hari je lagi aku kerja untuk tahun ni..hehe

p/s : Nak tau aku pindah ke mana?  Aku pindah dari tingkat 3 ke tingkat 10..tukar seksyen je pun..hehe

Monday, 26 November 2012

Titik Berwarna warni di Bulan November

Belum pun habis bulan November, dah macam-macam benda terjadi..Ada suka, ada duka..kira macam-macam kaler lah yang ada...meh aku bentangkan antara kaler-kaler yang ada di bulan November ni..hehe

1. Pink - lambang kebahagiaan, kasih sayang dan macam-macam lagi lah..sebenarnya aku kalau boleh xnak guna kaler pink sebab aku xsuka pink.  Tapi ni boleh dikecualikan sebab temanya memang pink.  hehe.. Pada 24.11.2012 selamat sudah alongku ditunangkan bersama jejaka pilihan ramai hati.   Alhamdulillah, majlis berjalan dengan lancar walaupun segala persiapan diuruskan oleh adik beradik tanpa abah dan mak..Doakanlah along aku cepat-cepat diijabkabulkan..tak sabar beno nk dapat abang long..hehe
Macam ude lak..hehe

Make up by Kak G





















2. Hijau - biasanya melambangkan kedamaian, ketenangan, semula jadi..tapi untuk bulan ni, bg aku hijau tu melambangkan hospital almaklumlah baju pesakit yang kena tahan wad kan kaler hijau...Abah ditahan wad lagi di HSAJB.  kali ni pun agak lama sebab masalah kaki bengkak teruk dan paru-paru berair. Nasib baik abah dpt pelepasan keluar wad time along tunang, kalau tak mesti kitorang rasa sedey sangat..Hosp bagi abah keluar jumaat malam dan check-in balik hosp hari sabtu sebelum jam 5 ptg.  Sekejap pun jadilah, dapatlah abah jumpa bakal menantu yang nun jauh di Kedah sana tu..hehe

3. Biru - bila tengok warna biru, aku terbayang air dan benda yang terjadi pada aku pun ade kene mengena dengan air iaitu bilik air. Kejadian berlaku di waktu pagi time aku nak p keje.  Aku terbangun lambat..tengah duk kelam kabut mandi tetibe aku terjatuh kat bilik air..Masa tu tuhan je tau betapa sakitnya kepala aku sebab aku jatuh terlentang, kepala terhantuk dinding bilik air.  Kemain kuat aku menjerit sampai terkejut laki aku...Tapi rasa takut lebih dari rasa sakit sebab aku takut apa-apa jadi kt baby aku.."Tengok lah nak, kamu belum keluar mama dah terlalu risaukan kamu, kalau kamu dah keluar lagilah..."

4. Kelabu - Bagi aku kelabu tu macam mendung tak beerti hujan perasaan kesal dan simpati.  Ada kejadian yang aku tak bley terima dah terjadi pada orang yang pernah aku kenal.  Sampai la ni pun aku tak bley nak terima.  Biar apa pun orang kata, aku tau orang tu macam mana.  Pesanan aku pada orang-orang yang duk mengata dia "Mungkin inilah kesilapan terbesar yang pernah dia lakukan tapi manusia mana yang tak pernah buat silap kan?? Sampai bila kita nak pandang rendah pada seseorang tu sedangkan sebelum ni banyak benda baik yang dia dah lakukan....Kita pun bukannya baik sangat.."

Cukuplah cite pasal kaler2 ni...abes lak kaler pensil aku ni kalau aku tulis lagi, simpan cikit untuk masa akan datang, mana tau mood nak mengkaler tetibe datang..huhu..

Wednesday, 14 November 2012

Cuti-Cuti Deepavali

Vanakam...hehe..nampak x aku ni rakyat 1 Malaysia?bukan tau maksud pun tapi main cakap je..hehe..Seronok kan semalam cuti?dapat merehatkan diri..walaupun sehari je jadi lah..nak balik kampung xdapek, laki den kojo, nak tak nak berkampung jelah kat Putrajaya ni..sempena cuti deepavali yang warna warni ni, kitorang plan nak p tido hotel..aku teringin nak makan makanan kt hotel especially time breakfast..cam best je..tp memang tak kesampaian lah..idea tu datang hari ahad, hari isnin baru nak cari hotel..kebanyakan hotel semua dipenuhi dengan air orang..tapi still ada hotel yang kosong tapi harga semalam mau 3-4 ratus..bonus pn lum dapat, ada hati nak bazirkan duit kat hotel je..huh

So, untuk menghilangkan rasa terkilanku ini, kitorang pun p lah PD..tempat bersejarah tu..tempat jatuh lagikan dikenang, apetah lagi tempat berdating..hehe..punyelah ramai orang, ade yang pakai baju, yang xpakai baju, yang bukak baju seluar dpn orang pun ada, tp tu bley dimaafkan lah sebab dak tu tak sihat sangat..nasib baik aku dah kawen, kalo tak mau buta mata aku..hahaha

Ape je aktiviti yang bley dibuat kt PD tu??nak mandi, takot tenggelam je..perut beso lah katakan..hehe..so, benda yang mule2 kitorang wat adalah....p Billion..kengkonon saje jalan2, tengok2 barang baby..tu yang malas kalau p tengok barang baby..sebab confirm mesti beli punyelah..pantang tengok yang comey ckit, nak beli..ni baby belum keluar lagi ni, t dah keluar, memang terang2 beli barang die jelah...hehe

Dah penat mengabeskan tenaga dan duit, kitorang p makan ABC kat gerai2 depan Billion tu..time tu cuaca panas bangat..PD lah katakan..terasa sedap sesangat lah dpt mkn ABC time panas terik cmtu..aktiviti seterusnya masih belum difikirkan lagi tu..hehe..Abes dah ABC sorang semangkuk, idea pun mai..Kalau p PD tak cukup syarat kalau tak p pantai die kan..bukan buat ape pun, p cuci2 mate je..so, kitorang p lah Blue Lagoon..time tu ujan rintik2, air bergelora, mak bagi seposen, ayah bagi seposen, adik pergi sekolah..berbeza, memang berbeza..dunia dah maju katakan..macam2 makanan n barang diorang jual, tp kitorang tak beli pape pun..masih terasa kekenyangan ABC tadi..nampak tak keberkatannye?hehe

Kitorang lepak kat situ sampai petang..dah name pun petang, mesti lah kene p minum petang..aku mmg nk sgt mkn goreng pisang panas ngn cendol..korang2 yg pnh duk kt PD mesti pnh g warung tepi jalan lepas PoliPD tu kan...yang ade jual laksa, mi kari ngn kuih2 goreng..aku p situ lah..untuk minum petang, kitorang makan goreng pisang RM1, kopok lekor RM1, Cucur Udang RM1, Popia goreng RM1, Tahu sumbat RM1..tu je kot..laki aku duk bedal ABC lagi, aku duk bedal cendol je..syg tul cendol die xkaw tp abes gak..huhu

Dah abes minum petang, kitorang pun berangkat pulang..best tul dapat jalan2, makan2 walaupun kejap je..t lain taon punye cuti deepavali kene rancang awal cikit kot..hehe

p/s : semalam pecah rekod sebab aku minum air batu sampai 3x..dah balik rumah baru geti minum air masak..agaknye sebab tu kaki aku bengkat teruk smpi nk pakai kasut pn xbley..sakit wo..huhu

Tuesday, 6 November 2012

Bila kurindu, aku termimpikanmu

Pejam celik-pejam celik dah nk setaon dah aku kerja kat tempat sekarang..maknanye dah nk setahun gak lah aku tinggalkan ofis lamaku itu..bukan tinggal ofis lama je, tinggalkan staf2 kat situ gak..lame giler aku xjumpe diorang..nak menunjukkan betapa lamenya aku tak jumpe diorang, sampai aku termimpi2 kan diorang..huhu


Mimpi 1
Aku p ofis lame..banyak dah berubah..ofis nampak lebih korporat dan profesional..dulu pun xdelah cm tadika ke taska ke, tp la ni kira teratur bangat..5S kot..hehe..dalam mimpi ni yang paling aku nampak kak ida..kak mardhiah, abang mie tak perasan lak..tapi diorang ni kemain bz sangat..ha, tang bz tu tak berubah cm time aku keje kat sana dulu...walaupun kak ida bz nye melampau-lampau, tapi sempat gak dia layan aku..sempat senyum2...pastu aku pun tersedar...dah pagi dah....huhu

Mimpi 2
Aku p lagi ofis lamaku...kak ida pun dah bagitau yang atok takde kat ofis..dia p oversea..baguih..bley aku melepak lama-lama sikit kat opis tu..sesampainya aku kat opis tu, aku terkejut sebab atok ade..punyelah bising mulut aku duk cakap "kata atok takde, nape ade ni??"hehe...atok senyum je..tapi yang wat aku terkesima bukan takasima ye, atok dah kurus sesangat....walaupun dia dah kurus tapi muka dia tak berubah..memang cmtu lah muka dia cuma versi kurus..sape yang penah tengok atok, mesti lah tau yang atok tu agak besar dan gempal..tapi la ni kurus je cam abg mie..pelik kan??memang nampak sangat kemimpian bukan kenyataan..huhu


Dan akhirnye, setelah mendapat hidayah mimpi sampai 2x, aku pun dengan nekad pergi menjejakkan kaki ke ofis lamaku..punyalah aku nekad sampai naik salah bas tau..tak pasal2 aku kena menapak dari Alamanda tu ke blok E7..tapi tulah kan, niat baik memang dipermudahkan..aku senang dapat bas (walaupun salah..huhu), aku tak rase penat sangat (sebab excited nak jumpe kak ida kot) dan aku dapat balik ke opis semula sebelum masuk waktu kerja...bangganye rasa..hehe..


p/s : Rindu kat kak ida, kak mardhiah, abg mie dah lepas dah..kt k.ina lum lagi..tang mimpi atok dah kurus tu  memang mimpi tinggal mimpi lah, xdenye atok kurus, cuma dia xcihat..patah kaki..mc sebulan tp tetap keje..siap bley g oversea lagi u....nampak x workaholic bos lameku tu..huhu..ape pun aku betul2 merindui diorang....

Tuesday, 16 October 2012

Restoran Nasi Minyak

Hari Ahad lepas, sedap je aku membuta sampai tengahari..entah apa yang penat sangat entah tapi yang penting aku memang malas nak bangun awal2 pagi..bila celik2 mata je terus g mengadap tv..ari ahad aku paling suka tengok rancangan Jalan Jalan Cari Makan..dah banyak gak kedai makan yang JJCM pergi, aku pun nak pergi gak..kuat terpengaruh betul aku ni..huhu

Ha, hari ahad lepas dia tunjuk lah kedai nasi minyak kt Presint 15..sedapnya....dah lah baru bangun tido, dah tengahari lak tu, memang wajar lah perut aku ni dah berkeroncong...dan mulai saat itu aku dah bertekad untuk pergi makan nasi minyak hari tu gak..amboi, ayat aku..huhu)

Sepantas kilat aku g mandi, siap2 terus kitorang gerak g Presint 14..aku rasa dah masuk 2-3 kali gak aku duk tawaf kat presint diplomatik tu, tapi tak jumpa pun kedainya..perutku dah lapo bebeno ni..apa susah sangat cari kedai dia ni..aku pun duk mesej la kengkawan, mana tau diorang tau..tp diorang pun ada yang tak tengok JJCM tu..huhu 

Tanpa menyerah kalah, kitorang pusing lagi kt  Presint Diplomatik tu..aku search kt google, mana tau ada apa-apa info yang boleh membantu dan akhirnya kujumpa jugak..yeehaaa...tapi tulah, orang tua2 cakap jangan suka2 nanti duka, kan dah duka dah...sekali kedai tutup dah...telan air liur aku..nak hilangkan kempunan punya pasal, aku makan lah nasi beriyani mamak kt alamanda yang dah sejuk tu..huhu

Malam tadi, tanpa mengenal erti putus asa, sekali lagi aku n lakiku pergi menjejakkan kaki ke restoran tu..yess, kali ni kedai tu bukak dengan jayanya..hehe..kitorang masuk dengan perasaan yang hepi bangat sebab akhirnya dpt gak makan kt kedai ni tapi malangnya...


"Kak, nasi semua dah habis kak, yang tinggal western je..."

aku sampai kul 8 lebih kot, tu pun nasi dah habis.  aku tanya lagi ari ahad memang tutup ke? dia jawab ari Sabtu & Ahad tutup..aku tak puas hati, aku tanya lagi, ni nak datang pukul berapa baru ada nasi?  dia cakap sampai tengahari ada nasi pastu siap cakap arini kitorang dah masak 6x...huhu..dah tau ramai customer, masak lah bebanyak sikit...nak tak nak aku makan gak makanan western dia..nak dekat 20 minit baru sampai...sedih tul hati aku tp lagi sedih perut aku..dah 2x g still xdpt makan nasi minyak...huhu


p/s : Nak makan nasi minyak orang kawen, aku xbley nak g lak..aduyai...nasib2..yan, t pos nasi minyak kt aku..huhu

Friday, 12 October 2012

tengok bola pun nak touching

Sape tengok bola semalam?  ATM lawan LionsXII?  rugilah sape yang tak tengok..best giler wa ckp sama lu...amboi, kasar bahasa...RALAT : best sangat saya cakap kepada awak..hehe.. aku yang bukan peminat bola sepak Malaysia pun tengok, takkan korang tak tengok...

Semalam aku tengok bola together2 ngn laki aku dari separuh masa pertama sampai ke separuh masa ke-2, sampai ke tambahan masa 30 minit dan sampai ke sepakan penalti...dahsyat2...biasanya world cup ke Euro ke yang aku tengok sampai begitu tekun sekali...ni piala malaysia beb..bangga tak?haha

Tak sia-sia aku tengok sampai abes sebab akhirnya ATM menang..yippi..!!!! dan tak semena-mena hati kecilku ini tersentuh, terus rasa nak nangis tp xnangis der...baru nak je..cm tengok Adam Hawa lak sampai nak touching2 camtu sekali..huhu

Agak ramai gak lah pemain2 Malaysia yang aku tak kenal..hehe..kalau dulu2, aku suka sangat kat Akmal Rizal sebab aku rasa dia comey, kat Hairuddin Omar pun aku suka sebab kepala dia botak.  Yang takdelah suka sangat tapi aku kenal gak macam Khalid Jamlus, Indera Putera....ha, tu je kot yg aku kenal..hahaha

La ni, dah bertambah sikit pengetahuan aku.  Aku kenal Aidil Zafuan, Zaquan Adha, Safie yang menunggang, Khairul Fahmi, Marlon Alex James, Venice dan Bruno Martelotto..ramai kan aku dah kenal, tu pun ade yang baru aku kenal semalam..hahaha

Jadi kepada kwn2 sekalian, marilah kita bersama-sama menyokong industri bola sepak kita. Sapa lagi nak sokong kalau bukan kita ye dak??  Kepada bini-bini orang tu, terimalah seadanya kalau laki awak tu memang kaki bola...nk buat camne, nasib badan..huhu


p/s : pasni kalau rasa nak layan cite2 touching, takyah tengok cite melayu ke hindustan ke, tengok bola pun boleh touching ape...hahaha


Thursday, 27 September 2012

Pengalaman Mendewasakan...

Assalamualaikum...

Cuma nak kongsi 1 pengalaman yang boleh mendewasakan kita..(dewasa ke?)haha...ni citer yang berlaku semalam di rumahku..balik je dari kerja aku terus berhempas pulas ke dapur nak memasak..yela, xkan laki aku nak masak gak berturut2..hehe

Tengah aku duk siang ikan, bawang semua tup tup karen mati..aik, aku cm musykil lak..memang diorang ada kata karen xde dari 10 pagi - 10 malam, tapi dah 2 ari aku balik keje karen ade je..semalam lak die buat hal..tapi tak pe, masa tu kan petang lagi..bley lah aku meneruskan lagi usahaku untuk memasak...

Karen tu mati jap je, xlame pastu idup balik..tapi kejap2 pun sampai 4x gak la die mati..ape kes dengan nasi yang aku tengah masak tu?tu tak pe lagi, tengah aku duk menumis lada dengan masak sayur pun die mati gak..ni mau hangus lada aku..yelah..dah tak nampak kaler ape kan dlm kuali tu, nampak hitam je..huhu

Dalam kegelapan tu, laki aku pun balik..cian lah dia kena naik tangga.  berpoluh2 gak la, 10 tingkat tu..kalau 14 tingkat memang dah tercabut agaknye kaki dia..hehe..nasib baik gak laki aku balik time tu, hp dia ada torch light, bley la aku menyuluh sambil memasak..dah akhirnya siaplah juadah berbuka puasa makan malam kitorang dengan jayanya...ni kira pengalaman pertama aku memasak dalam keadaan black-out..hehe


p/s : nasib baik aku sempat blend lada, kalau tak jenuh nak menggiling..haha

Wednesday, 26 September 2012

wana sakit kaki, aku lak sakit kepala..huhu

Agaknye semalam adalah hari sakit sedunia kot...cian ko wana sakit kaki, tulah sape suruh jadi urusetia bengkel...hahaha..bukan nak simpati, ngata ko lak wana ye..hehe

tulah akibatnya ngate ko (padahal baru tau arini yg ko skt kaki), aku lak diserang sakit kepala yg amat sangat malam tadi..xlarat giler2..terbaring je sampai laki aku balik keje..cian laki aku, balik dah penat2, aku sempat masak nasi je..huhu..tapi yang bestnye laki aku lak yang masak..hehe....dia suruh aku cakap nak buat apa dan dia akan bertindak mengikut arahan aku..hikhik...

Laki aku amik kerusi letak kat dapur tu, suruh aku duduk n tengok apa dia buat....aku tak sampai hati bebeno tengok laki aku masak..dah lama giler die tinggalkan bidang masak-memasak ni since sekolah menengah xsalah aku..

kelempang kelempung kelepek siaplah dinner kitorang...tadaaa....

Sayur campur (gambo google je ni)

kerang bersambal kicap (pun gambo google)

Amat mengejutkan sebab laki aku masak sedap...cm tak caye lak..time makan tu baby aku duk menendang2, agaknye die nk gtw sedap lah papa die masak..hehe....Dari masak memasak, sampai ke menghidang, sampai mengemas lepas makan dan membasuh pinggan semuanya lakiku buat...touching ni....hehe...

p/s : setiap penyakit yang datang tu ade hikmahnye kan..????hehe

Monday, 24 September 2012

Ape dah jadi....

Ape dah jadi ni..lain yang dirancang, lain pulak yang jadi, tapi nak buat cmne, terima jelah dgn hati terbuka...cm kronik je aku ni, padahal xde pape pun..hehe

Antara perkara yang dirancang :
  • Pergi kelas : laki hantar, balik kelas : tumpang kawan rara
  • Balik dari kelas terus siap2 balik kampung mertuaku
  • Hari Ahad pergi kenduri kat Melaka - kenduri kawanku kt P8 ni xdapek nak poei...huhu
Perkara yang terjadik pulak :
  • Pergi kelas : laki hantar, balik kelas : naik KTM pastu naik ERL pastu naik kete Lily (bengkak sudah kakiku)
  • Balik dari kelas terus tertido sampai malam, tak jadi balik kampung (hip..hip..hoorey!!ops, slh reaksi ni..OMG...huhu)
  • Hari Ahad pergi SOGO cari barang baby & hp hubby - tak dpt gak g kenduri kawen kawan aku (nak hepi ke nak rase serba slh ni..hehe)
Tiap yang berlaku tu ade hikmahnye..so, aku xde lah nak rase terkilan ke ape ke..hehe..dan yang penting sekali dpt gak aku g SOGO beli barang baby..sale lah katakan...kali ni nye shopping baru ku rasa nikmatnye shopping dan nak shopping lagi walau pun byk gak duit terbang..hehe

p/s : pelik dan ajaib bile semalam hanya beli barang baby dan barang hubby ku je..barang aku xde beli langsung pun..errmm....

Tuesday, 18 September 2012

Salah ke tak ni?

Hari ni aku bangun cam biasa..bangun2 terus mandi, sembahyang, siap2...tapi sebelum siap2 tu mesti aku duduk jap pk nk pakai baju apa arini...tiap2 ari aku cmtu n tiap2 pagi2 gak baru aku iron baju..huhu...kan bagus kalau diorang bagi uniform, tak payah aku pening2 nk pakai baju ape...

Lepas aku duk belek2 baju kat gobok aku tu, takde pun yang berkenan di hati (sebenarnye takde pun berkenan di perutku ni ha...huhu)  Kalau ade pun aku baru pakai minggu lepas, takkan minggu ni nak pakai dah..teruk2...Akhirnye aku capai je baju kemeja lengan panjang kaler biru dengan seluar cokelat kekuningan dan dah siappp....

Tapi bile aku tengok kat cermin, cam bukan nk p keje je...bley ke pakai baju cmni ea??aku tanye kat laki aku ok ke baju ni g keje, tau ape jawapannye? "ni baju mane?tak penah nampak pun.."huhu...

Bile aku sampai kt opis je, soklan ni yg ramai orang tanye.."imah nk p mane?"huhu..aku xde nk p mane2 pun, nk p keje je ni...pastu aku tambah lagi ayat sedey "kite dah xde baju n kain nak pakai...yg ade seluar...." sadis tak ayat aku?sampai ade orang nak bagi pinjam baju die tau...huhu...Nasib baik aku kt ofis ni separuh hari je..kalau tak malu gak aku sensorang pakai baju cm gini..

p/s : Nampaknye aku kena tambah lagi koleksi baju2 dan kain2 besar..baju kurung dah tak sampai ati nak pakai...huhu

Friday, 7 September 2012

Akhirnya keluar sudah....

Semalam adalah detik bersejarah bahagia buat kami sekeluarga sebab akhirnya abah dibenarkan keluar wad setelah 18 hari ditahan di wad..cian abah, dari raya ke-2 sampai lah semalam, baru doktor bagi keluar..tak dapat g beraya, pakai baju raya, makan kuih raya,semua yang ada perkataan raya abah tak dapat buat...huhu

Alhamdulillah, abah dapat keluar jugak tapi kaki abah masih bengkak lagi..agaknya doktor tu pun dah tak sampai hati tengok abah, tu yang bagi keluar tu..hehe...Sempena pengeluaran abah dari wad (teruk sangat bahasa aku ni..huhu) mak & abah telah merancang untuk mengadakan open house kesyukuran..hehe..yelah, abah kan tak raya tahun ni, tu yang nak buat tu...semua adik-beradik, saudara-mara, sepupu sepapat, kawan2, jiran adalah dijemput hadir bagi memeriahkan open house tersebut yang akan berlangsung pada esok malam..seronok kan??dapat makan banyak lagi...hikhik..

Tapi sayang seribu kali sayang aku dan lakiku tak dapat balik kampung esok...uwwwwaaaaaaa.....tapi nak buat macam mana?kitorang baru je balik kampung minggu lepas, laki aku lak kerja esok..memang tak dapat lah kami nak balik kampung...huhu...

Mula-mula cam tak sampai hati nak bagitau kat abah, tapi nak tak nak kena bagitau gak..Pepagi ni aku dah tepon abah dan meminta maaf sempena hari baik bulan baik ni ketidakhadiran kami berdua..abah aku agak sedih kitorang tak dapat balik tapi nak buat lagu mana, pencapaian harus diutamakan...hahaha

Apa pun, aku harap majlis open house esok akan berlangsung dengan jayanya dan aku dah bagi warning pesan kat abah aku, tak yah g kebun nak jaga lembu lagi, pandailah lembu tu jaga diri sendiri (bley ke macam tu?)hehe


p/s : masih menunggu open house moos & leha...huhu

Monday, 27 August 2012

Bila nak keluar ni?

Tiap-tiap hari aku tepon mak tanya bila abah nak keluar..hari ni dah seminggu abah kena tahan wad..raya taon ni dah tak rasa raya sangat bila tengok keadaan abah macam tu....

Abah demam dah semingggu tak baik-baik..dah berapa kali pergi klinik.  Doktor memang dah suruh abah g hospital, tapi biasalah, abah ni degil sikit..dia tak nak p hospital sebab dia tau kalau dia g mesti kena masuk wad..abah tak nak beraya kat hospital...

Masa aku balik ari jumaat malam tu abah memang dah tak sihat sangat..biasanya bila kitorang sampai kampung tak kisahlah pukul berapa, abah mesti sambut kitorang..abah suruh makan dulu, lepas tu borak2 barulah masuk tidur..tapi kali ni, abah tak sambut pun..keluar bilik pun tak..memang abah tak larat sangat-sangat..

Abah demam teruk, cirit-birit, tak boleh makan..baru makan sesuap dah muntah balik..menggigil2 badan abah..Pagi raya, abah tak larat pun nak bangun...Baju melayu abah tergantung macam tu je, tak dipakai pun..bila mak pujuk-pujuk, baru abah pakai..bila ada saudara yang telefon ucap selamat hari raya abah terus menangis....abah rasa sedih sangat tak dapat pergi sembahyang raya, tak dapat tolong buat persiapan tuk raya, tak dapat nak ziarah kawan2, saudara-mara..cian abah.....


Lepas semua balik dari sembahyang raya, kitorang mulakan sesi bermaaf-maafan...tak pernah kitorang mintak maaf dengan mak abah dalam bilik sambil abah baring je atas katil..aku salam abah, ucap selamat hari raya, minta maaf, abah angguk je..bila aku cakap abah kena kuat semangat, jangan putus asa, cepat sihat, abah terus menangis..time tu aku rasa bersalah sangat buat abah menangis...

Hari tu memang abah baring je atas katil..bila malam, keluarga puksu dengan mak lang datang baru abah keluar...kitorang sedih sangat tengok abah tak sihat..tapi yang buat kitorang makin sedih bile mak lang pun nangis2 pesan kat kitorang bawak abah pergi hospital..esoknye baru abah nak g hospital...abah kena tahan wad sebab dijangkiti kuman...puncanya kucing...kat rumah tu dah tak boleh bela kucing dah..huhu

Abah, cepatlah sihat, cepatlah balik rumah...nanti kita boleh pergi beraya sama-sama ye...sayang abah....

Selamat Hari Raya Pengantin Baru

Selamat Hari Raya Aidilfitri kawan2, Maaf Zahir Batin...

Rasa cam baru je balik kampung beraya, tapi lani dah kena kerja..huhu...pergi kerja pagi tadi pun kenderaan tak banyak, kat ofis pun ramai gak yang takde..diorang ni semua sambung cuti lagi ke..?nasib baik g kafe masih ada lagi orang nak meniaga..kalau tak kebulur la pagi ni...huhu

Ni taon kedua aku beraya sebagai isteri orang dan raya pertama buat kawan aku dak wana and dak leha & bakal raya pertama buat dak moos sebagai isteri orang..huhu...paham ke tak kenyataan aku ni...??hehe..mesti excited diorang tu lain macam cikit...berkobar-kobar la katakan..kihkih..


Selamat Pengantin Baru Salwana Saad

Aku mintak maaf sangat2 tak dapat mai majlis kau, time tunang tak mai, time kawen pun tak mai..aku sampai sekarang rasa bersalah lagi sampai aku termimpi2 aku g mah ang...sory ea yang....Aku mmg nak p, tapi ada hal kecemasan, tu yang buat aku tak dpt p....sory sangat2 wana...kat dak lily & tina pun aku mintak maaf, asalnya kita nak p 1 kereta je, last-last minute lily lak kena drive sendiri..sory ea....

Sory gak buat k.ina and abg mie, kite dah plan nak jumpa kt mah k.ina, tapi apekan daya cheq xdapat mai kedah....moga terubatlah rindu k.ina kat kite bile jumpa abg mie & kak zarini ye.. huhu

Cukuplah tu kot..banyak lagi nk mintak maaf kt orang tapi kang korang bosan lak baca...untuk memendekkan karanganku ini, sekali lagi aku nak minta maaf kepada semua kawan2, kenalan, saudara-mara kalau aku ada buat korang semua terasa hati ye....jemputlah datang beraya kat rumah...(di johor la..hahaha)

Tuesday, 14 August 2012

Mission Accomplished

Akhirnya, lagi 4 hari nak raya, baru lah aku dapat beli baju raya aku..huhu..bukan aku ni cerewet yang amat, tapi nak cari baju yang sama kaler dengan baju melayu laki aku punyelah susah..Ada yang aku jumpa tapi harganya pulak omak ai!!! Last2 aku beli baju raya yang kaler die tak sama langsung dengan baju melayu laki aku...(puas ati aku..haha) t malam ni ke malam sok ke mencari pulak baju melayu lain yang sama kaler dengan baju aku..tak ke membazir tu?tapi, nak sama punya pasal...rela ku pujuk kan jelah..huhu

Puas laki aku melayan je kerenahku mencari baju raya dari Banting bawak ke Nilai, lepas tu ke Giant Equinn, pergi pulak ke PKNS Bangi, tak jumpa gak pergi Warta pulak...(bukan hari yang sama) kira dah give up jugak lah ni..tak berbaju rayalah aku taon ni..huhu..

Malam tadi kitorang pergi semula ke Giant Equinn sebab nak tukar barang, tentiba ada pulak baju yang aku berkenan..aku beli 2 pasang baju kat kedai yang sama..amikkaww...cikit pun tak dapat diskaun..nasib baik pekerja kedai tu bagi aku free gift..sejuk cikit hati aku..huhu...Pilih sudah, bayar pun sudah...sombong aku ni, tak nak try pun baju tu..ofcoz lah muat kan???

Dah beli baju, cari sampul duit raya pulak...spoil betul taon ni takde sape nk bagi aku sampul duit raya..selama ni belum pernah lagi aku beli sampul duit raya..tak tau lak aku sampul duit raya ni mahal gak ea..1 paket RM1.20, dalam ada 6 je..citpodah..aku beli sampai 13 paket pun tak cukup lagi, kena keluar duit lagi beli sampul..huhu..

Ha, ade ape2 lagi ke yang aku tertinggal nak beli?? cian laki aku, kasut raya dia pun tak beli lagi..t kite g beli ye b..kasut raya, baju melayu, kuih raya perlu ke x ye..aku mmg xde beli kuih raye pun, beli kerepek je..xcukup lak tu..haish, dah last2 minit ni banyak lak nak keluar duit lagi...huhu...


p/s : Nampaknya baju raya yang aku beli tu boleh pakai bape kali jela buat masa terdekat ni..pastu humban dalam gobok la jawabnya, tunggu masa yang sesuai tuk pakai balik..(T_T)

Monday, 6 August 2012

Sabarlah sayang...

Tinggal 13 hari lagi nak raya, aku memang dah tak sabar sangat-sangat ni.  Bukan apa, sebab aku dah tak larat bebeno..Antara simtom2 yang aku alami bulan puasa yang mulia ni adalah :

1. Pedih ulu hati & sakit perut - ni memang aku tak tahan, masa awal-awal puasa dulu kurang sikit sakitnya, tapi lani, tiap kali pas buka dan sahur pedihnye omak ai...laki aku tiap kali aku rasa sakit cmtu nak bawak g klinik tapi aku yg xmo sbb klinik bukan bley bg aku mc pun..paling-paling amik darah, masuk air..huhu..

2. Sakit kaki - yang ni kadang-kadang aku bley tahan, kadang-kadang langsung tak bley tahan.  Kira bergantung pada situasi dan kecekalan semangat jitu ku..huhu..Nak kata banyak berjalan xde banyak mana pun, tapi kalau banyak berdiri tu mungkin lah sebab aku suka time masak tu berdiri dari bermulanya proses sediakan bahan-bahan sampailah proses terakhir iaitu menghidang makanan.  Nasib baik time makan aku reti duduk..huhu

3. Mengantuk - tang simtom ni time bulan bukan puasa pun sama je..tp bila bulan puasa dia lagi teruk.  Agaknya sebab kena bangun awal kot.  Kitorang lum penah miss sahur lagi, cukup membanggakan..hehe..Laki aku memang kena sahur, dia dah la keje berat tapi cian laki aku, pagi tadi makan roti telur je gara-gara aku yang teringin bersahur dengan roti canai. Bukan roti canai je aku bedal, capati pun licin..hehe


4. Sakit pinggang - aku memang nak kena g cari tempat berurut ni, sakit bebeno pinggang aku ni..tapi kat Putrajaya ni mane tempat berurut yang boleh dipercayai??takot lak kang aku 'ter' pergi rumah urut badan ke badan lak kang..hehe...*takkan nak beli tilam vono lak ea?*

Sebab simtom2 ni lah yang buat aku nk sangat cepat raya.  Aku hampir tiap-tiap hari berpesan kat diriku "sabarlah sayang, tinggal berapa hari lagi.  Lepas ni bley makan sepuas-puasnya, takde dah pedih ulu hati, perut berbunyi2.." Tak baik kan cakap cmtu, tapi aku bukan suka-suka nak ckp cmtu, cuma aku dah xlarat.....tetibe rindu kat ude aku, taon lepas masak same2, xdelah penat sangat...huhu


p/s : Baru sekali bukak puasa kat luar, bila gamaknye dapat bukak puasa dengan budak2 ni..

Wednesday, 1 August 2012

Dia dah mai...

Hari ni rasa gemuruh jiwa semangat membara, berkobar-kobar, excited terlebih, dalam otak ni ada macam-macam plan tapi semuanya pasal raya..hehe...Tentibe je perasaan ni mai...rasa  tak sabar-sabar lak nak raya...mulut ni terkumat-kamit tapi bukan berzikir ke, jampi ke tapi duk menyanyi together2 dan ofcoz ikut muzik ok...huhu..

Untuk sape-sape yang mood raya die lum mai lagi, cecube search lagu ni...Tapi kalau tak mai gak, kene dengar takbir raya gamaknye..hehe

Ku senandungkan lagu untuk mu yang jauh di mata
Daku kirimkan kasih di angin lalu
Semoga kan hilang rasa rindu
Hilang pilu resah di kalbu

Maafkan daku kerana tak dapat bersama mu sayang
Di hari raya hari yang bahagia
Kerana tugas pada negara
Dan semoga kekal sejahtera

Ku harap dikau gembira
Oh di samping ayah serta bonda
Untuk keluarga tercinta
Ku ucapkan Selamat Hari Raya

Dengarlah sayang aku hulur pengganti diriku
Semoga kau akan terhibur selalu
Di dalam suasana hari raya
Terimalah dengan rasa bangga

Senandung Hari Raya Untuk Mu  by Dayangku Intan

p/s : Aku baru ingat bulan posa ni nak tahan diri dari lapar dan dahaga serta dari dengar lagu raya, tapi dak ofis la ni buat spoil..(spoil ke?)hehe

Tuesday, 31 July 2012

Yea..Yea..Dah Nak Raye!!

Huhu..rase seronoknye pagi ni sebab aku dapat tengok kalendar..hahaha...tengok kalendar pn seronok.. pelik2..Aku seronok sebab rupe-rupenya tak lama lagi kite dah nak raye dah..lagi 17 hari je aku nak blk kampung halamanku...yeehaaa.....aku asyik pk ni baru pertengahan bulan 7 (patut tak semangat nak shopping..hehe), padahal dah akhir bulan dah..minggu depan bonus nk masuk dah, minggu dpnnye lagi, gaji nk masuk lak...haish, beronok2 jadinye..

Seronok2 gak, tapi ape pun tak beli lagi..nasib baik minggu ni ade Jualan Parkson Ria Metrojaya..bleylah melaburkan duit kat situ....Tapi sebelum aku g abeskan duit kat PICC tu, aku nak cuci-cuci mata kat Jusco dulu..hehe..hari Khamis ni ade JCard Day..dah gtw kat laki aku nk p, tapi cm bese bro, laki aku ckp tengoklah...Jawapan cukup tak meyakinkan..huhu

Bile dah abes duit kat barang ntah ape2 tu (betul abes ke?), baru lah beli kerepek & kuih raye, baju raye ngn tukar duit raye...(bape byk raye daa..hehe..)

excited nak dapat duit raye baru walau pun duit tu nanti bukan jadi milikku..huhuhu


p/s : Ape lagi ye barang yang kene beli tuk raye ni???

Monday, 30 July 2012

Jom..Jom..Jom..

Akhirnya, tamat sudah Bazar Raya Putrajaya yang dah 4 hari berkampung kat Presint 2 tu ha..Aku musykil lak tahun ni dia buat awal puasa, biasanya cam dah nk raya baru dia buat Bazar Raya ni..Punyalah ramai orang, bukan orang Melayu je ada, orang Cina, India semua ada..1 Malaysia katakan...Jeles betul aku tengok diorang beli macam2...bos aku tu pun 2x5 je...dah lah g waktu keje..hahahaha...bos2....dasar shoppoholic...huhu

Untuk tak menghampakan aku, laki aku pun bawak lah aku g hari Sabtu lepas...Aku ni pantang lah ada jualan murah sana sini, nak g je, laki aku yang seram..hehe..Ingatkan g lepas isyak, xramai orang..yelah, mesti ramai orang g terawih kan?tapi, ish2...sangkaanku meleset bebeno...atoyai, punye ramai orang, camno nak beli barang ni??Takpe2, usaha tangga kejayaan..jangan ingat orang yang ramai tu dapat menghalang keinginan bershopping ku..huhu

Aku rasa tak sampai sejam pun aku kat Bazar tu, dah aku nak keluar...Walaupun tak sampai sejam kat Bazar tu, korang tau ape yang aku beli..?nindiaaa......

6 tin RM10 je..ni pun laki aku yg nak..hehe

Aku?langsung tak beli ape2..huhu..Laki aku cm xcaye je aku tak beli pape, aku lagi lah tak caye..tapi nak buat camne...sejak2 dah berumah dan ber tangga lift ni, aku dah tak minat sangat nak shopping ni..semangat yang hilang agaknye..aku lebih cenderung simpan duit tuk study..(mcm lah top student..hehe)1 lagi penyebab aku tak beli pape pun sebab kaki aku dah sakit bangat...baru jalan kejap, dah tak larat..teruk3...

Takpelah, takde rezeki peniaga Bazar Raya tu nak dapat duit dari aku, sila cuba lain kali ye..hehe...Tapi nanti ada Metrojaya Sales dari 2-6 Ogos ni, aku tetap nak g gak..manelah tau, kali ni semangat bershopping tu dah mai balik..Jangan putus asa timah..hehe...

p/s : Banyakkanlah lagi jualan2 murah ni..mokcik suka..!!hehe

Friday, 27 July 2012

Apa Yang Patut Dibuat?

Pagi-pagi tadi masa dalam kereta on the way g keje, laki ku cerita yang die terjumpa duit kat kawasan rumah kitorang..aku tanyalah banyak ke sikit?dia pun jawab..

" Banyak tak banyak sangat, sikit tak sikit sangat " pastu aku tanya lagi, RM10 ke? laki aku jawab...

" Atas lagi " aku pun teka RM50? laki aku jawab..

" Ada 2 keping lagi " mata aku terus terbeliak.  fuyyo, jumpa duit RM100..tak pernah lagi aku jumpa duit sebanyak tu..pastu laki aku tanya camne?  Nak buat apa dengan duit yang jumpa ni?  Aku pun berfikir sejenak.. aku pernah dengar, kalau kita jumpa duit, kita kena cuba jugak cari tuan dia, tapi kalau dah tak jumpa gak boleh amik ke?hehe...Aku cadangkan kt laki aku kita tampal kertas lah bgtw sape2 yang ade hilang duit, tepon laki aku..agak-agak berkesan ke cara tu??hurm...

Tengah2 berfikir tu, nampak pulak banner tulis sales Metrojaya kat PICC bulan 8 ni..laki aku cakap agaknya ni rezeki dia kot..hehe...tapi aku cakap balik, mana boleh..ntah-ntah, budak yang tercicir duit tu nak guna duit tu buat bagi mak dia ke..lepas tu laki aku cakap balik, mesti bukan untuk kirim mak dia lah..seboleh-boleh dia cakap camtu. Aku tanyalah napelak bukan untuk kirim mak die??laki aku pun jawab...












Sebab duit yang dia jumpa tu sebenarnya RM1 x 2 keping = RM2 

Sekadar gambar hiasan
Eee....geram sungguh aku, pagi-pagi di bulan yang mulia ni aku kena tipu hidup2...hu3....Aku rasa cam nak gigit je tangan laki aku yang tengah drive tu tapi kang batal lak posa aku..huhu..Kesimpulannya, duit tu akan masuk kat tabung masjid je tengahari ni...huhu

p/s : Tapi kalau betul lah jumpa duit RM100, apa kita nak buat ea?

Wednesday, 25 July 2012

Harga seekor sotong...puuiii!!!

gambar hiasan je..tak kuasa aku nk amik gmbo sotong sebenar..huhu

Bau yang menusuk jiwa
Rupa yang menyelerakan
Tapi sayang seribu kali sayang
Harga kau bikin aku kene pergi bank tuk cucuk duit!!!!
Sampai hati kau cekik duit aku..huhu
kerana hanya seekor sotong bakar, terbang RM15 aku..uwaaa.....!!!


p/s : Sila tengok harga dulu sebelum beli makanan di bazar Ramadhan ye..!!

Monday, 23 July 2012

KK : 3rd Day - 23 Jun 2012

23 Jun ni besday along ku..semalamnye kitorang dah sambut dah..cian along aku, di usia 30 tahun kena prank dengan adik2 ipar dan bakal abang long ku..huhu..nasib2...aku xjoin ye, aku dah bersara bab2 pekena orang ni..hehe

Hari ni kitorang bangun lewat gak cam semalam...bangun2 nk buat breakfast, sekali gas abes dah..dah kene beli tapi nasib baik bley claim ngn tuan rumah..mood nak berjalan hari ni tak berapa nak ada sebab kaki2 kitorang semua masih sakit gara2 canopy walk tu...abahku pun tak berapa nak sihat..cian abahku, bengkak2 kaki dia.. 

Last2, kitorang cuma g zoo je...perjalanan tak jauh sebenarnya, tapi sebab kitorang ni takde tourist guide..huhu..berpusing2 gak kitorang cari jalan, tapi selamat sampai ke destinasinya...hehe..zoo kat sini biasa je..aku rasa best lagi zoo Melaka kot..*hidup Melaka!!*hehe...lagi sekali kitorang menyiksa sepasang kaki kitorang yang memang dah tersiksa ni..nak naik tram, tapi tram tu pukul 2 lak..nak tunggu lambat lagi..dah kene jalan kaki je..hehe

panas terik betul time ni..almaklumlah, tongah hari betul..
Balik je dari zoo, masing2 cam orang kelaparan dah..lapar bangat...dalam lapar2 tu sempat gak masak kat rumah..time ni bakal abang long yang masak..hehe...kitorang jadi pembantu2 cef je..tina siang ikan, aku potong2 bahan2 lain, along aku QC..quality control..hahahaha...sedapnye makan time tu w'pun cuma makan sambal tumis, ikan goreng, telur dadar dengan sayur taugeh..atuyai, lapo lak rasa...sabo perut...lagi 7 jam lagi nak buka.huhu

Tamat lah sudah destinasi kami di KK...petang tu, kitorang ade gak g meninjau bandar KK..g Suria Sabah, dan Plaza Wawasan..kat Suria Sabah tu memang boleh tengok jelah, beli tak..huhu..pukul 9 mlm kitorang check-out dari homestay tu..flight dah la pukul 11..huhu..lama lah kami bertapa di airport tu..

Yes!!akhirnya berjaya aku habiskan cerita pasal KK ni dalam 1 hari..lega rasanya..lepas ni kamera ni dah boleh simpan untuk hari raya lak..hehe


p/s : Tak puas g KK, nanti nak g lagi la, tapi nk g pulau je kot..nak snorkeling..hehe

KK : 2nd Day - 22 Jun 2012

Hari ni dapatlah kami bangun lambat cikit sebab hari ni tak guna driver pun, drive sendirik..cukup berdikari.. haha..awal tak awal sangat lah, nak dekat kul 6 aku bangun sebab subuh habis kul 6 lebih cikit je...mak abah aku lak bangun awal2 pagi..ni kes excited ke ape ni..semalam diorang yang lambat, hari ni diorang lak bangun awal..

Kat homestay kitorang tu ada dapur n mesin basuh semua..jadi boleh lah kitorang basuh baju, buat breakfast, lunch, dinner semua lah..jimat kan??sebenarnya takdelah nak jimat sangat tapi makannya tak berapa nk kena dengan tekak kami orang melayu kampung ni...huhu..semua makanan dibagi sup ikan tau..megi goreng pun dapat sup ikan..pelik tapi benar ni...

Destinasi kami hari ni adalah Pulau Manukan...Sewa bot, dengan peralatan snorkeling RM 45 kot..aku pun tak berapa nak ingat sangat sebab yang bayar orang lain..lepas tu baru claim balik..huhu..dia bagi tempoh masa kat kitorang dari pukul 9 lebih sampai pukul 3 petang, tapi pukul 12.30 kitorang nak balik dah sebab dah cukup lama dah rasa..hehe


Ini adalah Jesselton Point..cam jeti lah..kat sini lah kita beli tiket  naik bot dan  pilih pulau mana nak g..
Mak and Abahku memang suka betul kalau g tempat2 camni..hehe
Dah sampai dah di Pulau Manukan..Cantik bangat pulau ni..rasa nak g lagi ..
Balik dari Pulau Manukan tu kitorang terus pergi mengisi perut di kedai makan kat2 Pasar Filipina..cam biasa, memang makanan dia tak berapa kena tapi aku habis je..huhu..bila perut dah kenyang, kitorang mulakan operasi shopping menyoping..rabak jugaklah poket ku dan lakiku, almaklumlah, anak buah je dah 12 orang..belum ipar duai, mertua n family sendiri..tp musykil gak sebab duit aku still ada balance w'pun tak banyak..hehe

p/s : better g shopping time malam sebab bila malam ada pasar malam yang jauh lebih murah dari Pasar Filipina tu, padahal orang yang berniaga orang yang sama..kene tipu den..huhu.. 

KK : 1st Day - 21 Jun 2012

Hari yang sangat mengantuk untuk kitorang semua, sebab semalamnya kitorang sampai KK dalam jam 11.30 malam..sampai je rumah semua terus terbongkang..janji dengan driver nak bertolak g Kundasang jam 6 pagi ..tapi  memang dasar janji melayu..puuiii....hehe..pukul 7  baru gerak der...huhu

Pukul 6 kat sana dah cerah bangat...abah aku bila mak aku kejutkan boleh dia kata "Kenapa nak bangun pagi2 ni?tapi tak tengok kat luar tingkap tu ha...dah cerah...huhu...sangat berbeza dengan semenanjung...Agaknya kalau aku duduk lama2 kat KK ni baru aku pandai bangun awal pagi..huhu..Maka, tepat tak tepat sangat pukul 7 pagi kitorang pun bergerak ke Kundasang menaiki urvan van..perjalanan ke sana mau 2 jam lebih tau..lenguhlah pungkok..*bahasa dak wana*..layan gambar jela ye..nk cite panjang berbuih mulut berpeluh jari menaip ni..hehe


1. Pekan Nabalu - masuk free, boleh nampak gunung kinabalu, agak sejuk kt sini, tapi xsampai lah keluar asap dari mulut..huhu..ada pasar yg besar gak, jual macam2 ada...daging pun ada tapi tak tau lah daging apa sebab aku xnampak lak ayam ke itik ke lembu ke kucing ke kat sini..hahaha..





2. Kinabalu Park (KP) - masuk bayar RM3 sorang.  sebenarnya kita boleh jalan sampai ke kaki gunung kinabalu tu, tp kitorang nye driver pun xtw, ni 1st time die masuk KP ni..huhu..suhu kat sini lagi sejuk dari kat Pekan Nabalu tu sampai abah aku pun xkeluar lah dari kereta..sejuk bangat...


Suke betul dak Irfan ni sejuk2...tu yang asyik terkencing tu..haha
3. Kundasang War Memorial - masuk RM2 kot sorang, aku pun tak ingat dah...Tempat ni lebih kurang cam muzium, cam tugu or kubu peringatan gitulah...


4. Poring Hot Spring - masuk RM3 tapi kalau kita still simpan tiket masuk Kinabalu Park, kita tak yah bayar dah..Jadi, jangan buang ye tiketnya..Dalam Poring Hot Spring ni ada banyak tempat sebenarnya cam taman rama2, kolam air panas, kolam renang terbuka dan tertutup, canopy walk, air terjun kepungit dan macam2 lagi lah, tapi yang kitorang masuk cuma kolam air panas dan canopy walk, tu pun dah ponat...huhu
Kolam air panas..AMARAN KERAS!!! Air yang hijau jangan disangka tak panas ye, Jaga2...
Canopy Walk - sendiri masuk kena bayar RM3, kamera masuk  kena bayar  RM5..dahsyat gile..huhu..ni lah benda paling menyesal masuk sebab kena berpenat lelah mendaki, pastu lalu lak kt jambatan gantung yang tinggi beratus meter tu..huhu..bayar RM3 tapi kaw2 dia kenakan kitorang..
5. Sabah Tea Garden - masuk free tapi sayang tak amik gambar pun sebab dah penat kot..huhu...dapatlah tengok ladang teh cam kat cameron kot ( tak pernah g Cameron pun..huhu) omak den siap petik daun teh tu..nasib baik tak de orang nampak sebab dah petang bebeno dah...huhu

6. Rumah Terbalik - masuk RM10..rumah ni "nice to see nice to hold, once broken considered sold.."hahaha...tak lah, cuma masuk rumah ni ada undang2..mula2, ketuk gong, pastu cuma boleh lalu di laluan carpet merah sahaja dan paling penting tak boleh amik gambar dan sentuh barang2 dalam rumah ni..
Waktu ni rumah ni tak bukak lagi..jadi amik gambo dari luar jela..malamnye baru kitorang g balik tempat ni..
Ni lah gong nye..atuyai, muka dah penat bebeno..
Akhirnya, habis dah lawatan kitorang ke Kundasang, tapi still banyak tempat yang kitorang tak dapat g sebab masa tak cukup masa cam Jambatan Tamparuli, Viviane Rafflesia Garden, Tagal Sungai Moroli.  Ada gak tempat yang kitorang dah sampai tapi tak masuk pun cam Strawberry Garden *buah strawberry xde*, Cattle Farm *abah aku dah bela lembu, xnak dah tengok lembu lagi* huhu..

p/s : Aku harus meninggikan diriku agar tidak kelihatan terlalu pendek di samping suami tercinta..hahaha

27 hari lagi

Aduh...bile dah setahun tinggalkan puasa ramadhan camni lah jadinya...tetibe rasa cam tak larat bebeno nak berpuasa..tapi tak sabo nak raya...apa nak jadi ni dengan ko timah....ish2...pepagi dah rasa tak larat sesangat lah padahal pagi tadi sahur je..bile dah minit2 terakhir nak berbuka tu makin teruk lak siap cam nak tumbang dah..baru kena beratur beli murtabak dah nak pengsan lak ko kan timah...haish...

Sampai dah masuk bulan puasa pun cite pasal KK tak abes post lagi..malas sangat nak update blog..kengkonon banyak keje la, exam la..sudahlah, malas ckp lah malas..huhu..Ok, cite pasal KK ni wajib abes hari ni gak sebab hari ni je aku bawak kamera, sok lusa aku xnk bawak dah, buat berat beg aku je..Jadi saksikanlah cite pasal KK ni dalam next post ye..da...


p/s: Menaip dalam keadaan mata yg sangat mengantuk disebabkan oleh bangun sahur pukul 4.30..huhu

Wednesday, 27 June 2012

KK : Berapa kos ni?

Salam 1 Malaysia..

Sory, masih lagi keletihan...agaknye sebulan selepas baru hilang penatnye...huhu....Sebelum kite tengok gambo2 percutian kami ke Sabah, kite tengok dulu berapa agaknye duit yang nak disediakan ye...Kena standby duit untuk tiket, penginapan dan duit poket....


Total harga tiket
Tarikh book tiket


Ni harga tiket untuk 9 orang.. Ce tengok tarikh booktiket tu.. 20 Dec 2011.  Takde lah lama sangat book, tu yang harga dia pun tak berapa nak murah..lepas tu, teramik insurans lak tu... tertekan tau..bukan sengaja...beg lak kemain banyak amik sampai 165 kg..pergi 75 kg, balik 90 kg..tu pun time pergi kena tambah beg lagi 15kg..huhu



 Sekarang kite tengok kos bile kite kat sana ye...sebelum ni ingat nak amik yang ada pakej je..tapi sebab agak mahal sampai RM300+++ per person, memang tak jadilah amik pakej ni..terpaksalah bersusah2 cari rumah sendiri, transport sendiri, tempat-tempat yang nak g pun kena cari sendiri...huhu..tapi kalau korang ada duit lebih, amik jelah yang pakej...cepat, mudah dan lazat...hahaha..

Kos Budget..huhu

Untuk duit poket lak, ikut lah berapa yang korang ada...ada duit lebih, bawak lebih, ada duit kurang, bawak lah kurang..hehe...tapi serius seronoknye bershopping kat sana bile ada duit..huhuhu..k, cukuplah takat tu..next post kita citer pasal tempat2 yang kita pergi lak ye...daaa...