Friday, 27 July 2012

Apa Yang Patut Dibuat?

Pagi-pagi tadi masa dalam kereta on the way g keje, laki ku cerita yang die terjumpa duit kat kawasan rumah kitorang..aku tanyalah banyak ke sikit?dia pun jawab..

" Banyak tak banyak sangat, sikit tak sikit sangat " pastu aku tanya lagi, RM10 ke? laki aku jawab...

" Atas lagi " aku pun teka RM50? laki aku jawab..

" Ada 2 keping lagi " mata aku terus terbeliak.  fuyyo, jumpa duit RM100..tak pernah lagi aku jumpa duit sebanyak tu..pastu laki aku tanya camne?  Nak buat apa dengan duit yang jumpa ni?  Aku pun berfikir sejenak.. aku pernah dengar, kalau kita jumpa duit, kita kena cuba jugak cari tuan dia, tapi kalau dah tak jumpa gak boleh amik ke?hehe...Aku cadangkan kt laki aku kita tampal kertas lah bgtw sape2 yang ade hilang duit, tepon laki aku..agak-agak berkesan ke cara tu??hurm...

Tengah2 berfikir tu, nampak pulak banner tulis sales Metrojaya kat PICC bulan 8 ni..laki aku cakap agaknya ni rezeki dia kot..hehe...tapi aku cakap balik, mana boleh..ntah-ntah, budak yang tercicir duit tu nak guna duit tu buat bagi mak dia ke..lepas tu laki aku cakap balik, mesti bukan untuk kirim mak dia lah..seboleh-boleh dia cakap camtu. Aku tanyalah napelak bukan untuk kirim mak die??laki aku pun jawab...












Sebab duit yang dia jumpa tu sebenarnya RM1 x 2 keping = RM2 

Sekadar gambar hiasan
Eee....geram sungguh aku, pagi-pagi di bulan yang mulia ni aku kena tipu hidup2...hu3....Aku rasa cam nak gigit je tangan laki aku yang tengah drive tu tapi kang batal lak posa aku..huhu..Kesimpulannya, duit tu akan masuk kat tabung masjid je tengahari ni...huhu

p/s : Tapi kalau betul lah jumpa duit RM100, apa kita nak buat ea?

8 comments:

Cik Fara said...

auwww...men gigit2 tangan...bestnye....nak kawen jugak.....nak kawen....ley men gigit2...(ni jawapan yang langsung tak membantu ko mama)..harap maklum....bai...

cendawanpink said...

hahahaaa..kalo 100 hengget..da lepas sepasang baju raye.. :D

bape hb jualan kt picc tu ekk?

mamabetty! said...

hahaha..engat betol2 lah 100..kalo 100 abiskan aje di sale metrojaya tuh nanti hahaha..weyh,bile start sale tuh? nk pegiiiiii..heee =)

LiaNa YuSoF said...

hahahaha... rm2 ghupa nya... ceh.. ko cubit je, xbatal posa kan.. hahaha.. (ngajar pulak aku)

aku kalau jumpe rm100, akan pikir 10x bole guna atau x.. sbb nanti kemudian2 ari, aku akan rasa bsalah sangat... tp duit tu kita xcuri kan.. hmm... entahlah.. stakat ni xpenah lagi la jumpa byk cmtu.. rm5 penah la.. hehe

Mrs mAmikO AbUrakOji said...

rara : kawen lah cepat ra, bukan takat gigit, byk lg ko bley wt..hehe

Nad & Pujie : xslh aku 1hb-6hb ke 2hb-6hb..xingat...t blk aku tgk blk banner tu..huhu

Lily ; tulah..mesti rase bersalahnye klo kite amik sbb byk sgt amaun nye...huhu..tp klo nk sdpkan ati mmg bley ckp kite xcuri, tp jumpe..hehe

Gda Hanum said...

hahahha..baru nk mintak share cket.

zal88 said...

haha..leh thn la kwn kjg ni..ggit xbatal pose kn..;p ..tp ak rase lbih baik ltk kt tbung je cm jozan tu..;p nnt rase brsalah lak klau gunakan..

Mrs mAmikO AbUrakOji said...

Gda : klo betul, bley la di share..hehe

leha : ha, aku pn rase cmtu..kang rase berslh xsudah lak jadinya..