Tuesday, 21 February 2012

Let bygone be bygone....

baca title je korang mesti dah paham kan apa aku nak citer..ade yang tak mengerti maksudnye?tak pe, aku sedia mentranslate...

PERKATAAN                     TERJEMAHAN POK CIK GOOGLE
1. Let                                     biarkan si luncai terjun dengan labu-labunye
2. By                                      oleh
3. Gone                                  pergi
4. Be                                      menjadi

*By gone - rujuk no. 2 & 3

Jadi, maksud ayat di atas adalah " Biarkan si luncai terjun dengan labu-labunye oleh pergi menjadi oleh pergi" ha, dah dapat tangkap dah ayat tu?still tak dapat lagi?cam pelik je maksud dia?bertenang2..jangan cepat marah dan jangan salahkan Pok Cik Google ye, dia orang tua, mahapkan lah dia...hehe


Sebenarnya maksud ayat tu cikit lebih kurang cam ni la "benda dah lepas tu biarlah lepas, usah dikenang" kalau versi P. Ramlee lak "barang yang lepas, jangan dikenang, kalau dikenang merosak badan"


Baru clear kan?nak kena nyanyi baru paham ye?ish2...sebenarnya banyak benda dah berlaku dalam hidup aku dalam tempoh 24 tahun ni..ada yang aku menyesal sangat buat, ada yang aku sayang sangat nak tinggalkan, ada suka, duka, hitam putih masa depan, kira macam-macam ada lah...kadang-kadang bila teringat, perkataan ni mesti terkeluar punyalah..."kalau lah...., kenapalah...hey, sayangnye.." tapi tulah, apa lagi nak dikesalkan, benda dah jadi, tak boleh nak buat apa, hidup mesti diteruskan kan?yang penting kita enjoy!!


Ternyata setiap yang berlaku tu ada hikmahnya dan yang pasti kini aku bahagia............

6 comments:

LiaNa YuSoF said...

biarkan oleh pergi menjadi oleh pergi
hahahahaha.. kelakarnya...

dan aku suka ayat ko, yang pasti kini aku bahagia.... hehehe...

bila ko bahagia, aku ngn lain2 yg melihat pon bahagia juga... (^_^)

Ms mAmikO AbUrakOji said...

maceh lily..aku rase cm nk g karox nk nynyi lagi ku bahagia lak..hehe..tang ayat tu translate pokcik google tu..rosak dak2 melayu kite klo semua duk translate kt c2..huhu..

eNa said...

a'ahhhh hidup mesti diteruskan...x kire la walau kt putrajaya ker...alor setar ker....hehehe...

p/s : ternyata aku juga sedang bahagia...

Ms mAmikO AbUrakOji said...

amboi kak ina...mentang2 nk blk aloq setaq kemain bahagia naa...hehe

Pupel Liyana said...

hahah tahniah. dulu masa spm aku ambil ekonomi tapi tapi tak tahu la ekonomi kau ni mcm ne lak sebab aku ni tak sambung2 belajo lagi

Ms mAmikO AbUrakOji said...

ekonomi aku ni ade bljo makro ngn mikro mas..pening aku..dah la BI, mmg xphm..hehe